تصفیه آب دریا به روش اسمز معکوس یکی از دو روش اقتصادی در سطح جهانی برای غلبه بر بحران آب در دنیاست. اقیانوس ها بیش از ۹۷% ذخیره آب دنیا را در خود دارند. ۲% ذخیره آب در کوه های یخی در قطب قرار داشته و میزان آب قابل آشامیدن در سطح زمین تنها معادل ۰٫۵% کل ذخیره آب کره زمین است.
مقادیر زیادی آب قابل شرب در اعماق سطح زمین وجود دارند ولی عموما به دلیل عمق زیادشان صرفه و توجیه اقتصادی برای دسترسی به آن تا کنون وجود ندارد. از سوی دیگر آب دریا برای استفاده انسانی، صنعتی و کشاورزی نا مناسب می باشد. با حذف نمک از ذخیره نسبتا نامحدود آب دریا، نمک زدایی و تصفیه آب دریا به عنوان یک منبع و روش مهم به جهت تولید آب مطرح شده است..
۹
تصفیه آب دریا در منطقه خاورمیانه برای کشورهایی همچون عربستان، امارات و کویت بسیار حیاتی است. بنابراین این نیازمندی برای کل منطقه خاورمیانه در حال افزایش پرسرعت می باشد. در سطح جهانی کشورهای مطرح در زمینه تصفیه آب دریا و نمک زدایی آن از نقطه نظر ظرفیت تصفیه آب به ترتیب عربستان (۱۷٫۴%)، ایالات متحده (۱۶٫۲%)، امارات متحده عربی (۱۴٫۷%)، اسپانیا (۶٫۴%) و کویت (۵٫۸%) هستند. در سال ۲۰۰۱ میلادی تصفیه آب دریا و تصفیه آب لب شور به ترتیب با ۶۰% و ۴۰% حجم تصفیه آب در سطح جهانی را در بر گرفتند. در پایان سال ۲۰۰۲ میلادی تصفیه آب با دور روش تقطیر و اسمز معکوس به ترتیب سهمی برابر ۳۶٫۵% و ۴۷٫۲% را از آن خود کردند. برای تصفیه آب دریا به صورت جداگانه نیز با توجه به ارزان بودن انرژی در کشورهای متقاضی این زمینه، تصفیه آب به روش تقطیری سهم ۶۱٫۶% و روش اسمز معکوس سهم ۲۶٫۷% را تصاحب کرده اند. ظرفیت کنونی تصفیه آب در سطح جهانی چیزی حدود ۴۰ میلیون متر مکعب در روز بوده و نرخ متوسط رشد تقاضا در ۵ سال اخیر نیز ۱۲% در سال تجربه شده است.
منبع:
Advances in seawater desalination technologies