استاندارد آب آشامیدنی(استاندارد ۱۰۵۳)

استاندارد اب اشامیدنی

مرجع تدوین استاندارد آب آشامیدنی در ایران، مؤسسۀ استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران است که استاندارد ۱۰۵۳ را برای کیفیت آب آشامیدنی تدوین کرده است. این استاندارد شاخصهای کمی و کیفی کیفیت آب آشامیدنی را از منظر فیزیکی و شیمیایی تعیین می کند. غلظت مجاز انواع مواد شیمیایی معدنی و آلی، گندزداها، آفت کش ها، مواد رادیواکتیو و دیگر آلاینده های آب در این استاندارد مشخص شده است. به عبارت دیگر ﻫﺪف از ﺗﺪوﻳﻦ اﺳﺘﺎﻧﺪارد آب آشامیدنی، ﺗﻌﻴﻴﻦ وﻳﮋگی ﻫﺎی ﻓﻴﺰیکی، ﺷﻴﻤﻴﺎیی و رادﻳﻮاﻛﺘﻴﻮ آب آﺷﺎﻣﻴﺪنی است.

مؤسسۀ استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران به موجب بند یک مادة ۳ قانون اصلاح قوانین و مقررات مؤسسۀ استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، مصوب بهمن ماه ۱۳۷۱ تنها مرجع رسمی کشور است که وظیفه تعیین، تدوین و نشر استانداردهای ملی (رسمی) ایران را به عهده دارد.

تدوین استاندارد در حوزه های مختلف در کمیسیون های فنی مرکب از کارشناسان مؤسسه، صـاحب نظـران مراکـز و مؤسسـات علمی، پژوهشی، تولیدی و اقتصادی آگاه و مرتبط انجام میشود و کوششی همگام با مصالح ملی و بـا توجـه بـه شـرایط تولیـدی، فنـاوری و تجـاری اسـت کـه از مشـارکت آگاهانـه و منصـفانۀ صـاحبان حـق و نفـع ،شـامل تولیدکننـدگان ،مصـرف کننـدگان،صادرکنندگان و وارد کنندگان، مراکز علمی و تخصصی، نهادها، سازمان های دولتی و غیر دولتی حاصـل مـی شـود .پـیش نـویس استاندارد های ملی ایران برای نظرخواهی به مراجع ذينفع و اعضای کمیسیون های فنی مربوط ارسال میشود و پـس از دریافـت نظرها و پیشنهادها در کمیتۀ ملی مرتبط با آن رشته طرح و در صورت تصویب به عنوان استاندارد ملـی (رسـمی) ایـران چـاپ و منتشر میشود.

پیش نویس استاندارد هایی که مؤسسات و سازمان های علاقه مند و ذیصلاح نیز بـا رعایـت ضـوابط تعیـین شـده تهیـه مـی کننـد در کمیتۀ ملی طرح و بررسی و درصـورت تصـویب، بـه عنـوان اسـتاندارد ملـی ایـران چـاپ و منتشـر مـی شـود. بـدین ترتیـب، استاندارد هایی ملی تلقی میشود که بر اساس مفاد نوشته شده در استاندارد ملی ایران شمارة ۵ تدوین و در کمیتۀ ملی استاندارد مربوط که مؤسسه استاندارد تشکیل میدهد به تصویب رسیده باشد.

مؤسسۀ استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران میتواند با رعایت موازین پیش بینی شده در قانون، برای حمایت از مصرف کننـدگان، حفظ سلامت و ایمنی فردی و عمومی، حصول اطمینان از کیفیت محصولات و ملاحظـات زیسـت محیطـی و اقتصـادی ،اجـرای بعضی از استانداردهای ملی ایران را برای محصولات تولیدی داخل کشور و یا اقلام وارداتی، با تصـویب شـورای عـالی اسـتاندارد، اجباری نماید. مؤسسه میتواند به منظور حفظ بازارهای بین المللی برای محصولات کشور، اجرای استاندارد کالا های صـادراتی و درجه بندی آن را اجباری نماید.  همچنین برای اطمینان بخشیدن به استفاده کنندگان از خدمات سازمان ها و مؤسسات فعـال در زمینۀ مشاوره، آموزش، بازرسی، ممیزی و صدور گواهی سیستم های مدیریت کیفیت و مدیریت زیسـت محیطـی ،آزمایشـگاه هـا و مراکز کالیبراسیون (واسنجی) وسایل سنجش، مؤسسۀ استاندارد این گونه سازمان ها و مؤسسات را بر اساس ضـوابط نظـام تأییـد صلاحیت ایران ارزیابی میکند و در صورت احراز شرایط لازم، گواهینامۀ تأیید صلاحیت به آن ها اعطا و بر عملکرد آن هـا نظـارت میکند. ترویج دستگاه بین المللی یکاها، کالیبراسیون (واسنجی) وسایل سنجش، تعیین عیار فلزات گرانـبهـا و انجـام تحقیقـات کاربردی برای ارتقای سطح استاندارد های ملی ایران از دیگر وظایف این مؤسسه است.

 

استاندارد آب آشامیدنی

استاندارد آب آشامیدنی شامل ویژگی های فیزیکی و شیمیایی آب، نخستین بار در سـال ۱۳۴۵ تـدوین شـد. ایـن استاندارد براساس پیشنهاد های رسیده و بررسی توسط کمیسیون فنی کشاورزی و غذایی برای پنجمـین بـار مورد تجدید نظر قرار گرفت و در نهصد و نوزدهمین جلسه کمیته ملی استاندارد کشـاورزی و غـذایی مـورخ ۱۳۸۸/۱۲/۱۱ تصویب شد. اینک به استناد بند ۱ ماده ۳ قانون اصلاحی قوانین و مقـررات موسسـه اسـتاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، مصوب بهمن ماه، ۱۳۷۱ به عنوان استاندارد ملی ایران منتشر میشود.

برای حفظ همگامی و هماهنگی با تحولات و پیشرفت های ملی و جهانی در زمینه صـنایع ، علـوم و خـدمات ،استاندارد های ملی ایران در صورت لزوم تجدید نظر خواهد شد و هـر گونـه پیشـنهادی کـه بـرای اصـلاح و تکمیل این استاندارد ها ارائه شود، هنگام تجدید نظر در کمیسیون فنی مربوط مورد توجه قرار خواهد گرفت.

بنابراین، باید همواره از آخرین تجدید نظر استانداردهای ملی استفاده کرد. این استاندارد جایگزین استاندارد ملی ایران شمارة ۱۰۵۳ سال ۱۳۷۶ میشود. پیشرفت روش های شناسایی، اندازه گیری و حذف آلاینده ها از یک طرف و شناسایی اثر های جامع تر آنها بـر سلامت انسان و به کارگیری روش مدیریت و ارزیابی ریسـک در تـدوین اسـتاندارد ها سـبب شـده اسـت کـه استانداردهای آب آشامیدنی در دنیا به طور مداوم بازنگری و مقادیر جدیدی برای مواد معـدنی، آلـی و غیـره تعریف و یا پارامتر های جدیدی معرفی شوند.

استاندارد قبلی ۱۰۵۳، در سال ۱۳۷۶ تدوین و ارائه شده اسـت . حـد مجـاز و مطلـوب پارامتر هـای مختلـف فیزیکی، شیمیایی و رادیو اکتیو آن با توجه به ویرایش سال ۱۹۹۷ سازمان بهداشت جهـانی (WHO) و سـایرمراجع معتبر آن زمان، تعیین شده است. نظـر بـه ایـنکـه مقـررات WHO در سـال ۲۰۰۸ تغییـر نمـوده و همچنین برخی از پارامترها اضافه و بعضی دیگر حذف شده اند و از طرفی سایر مقادیری که در استاندارد ملی ایران شماره ۱۰۵۳ سال ۱۳۷۶ استفاده شده، مورد بازنگری قرار گرفته اند. بنابراین بـازنگری اسـتاندارد ملـی ایران شماره ۱۰۵۳ با توجه به تغییرات مراجع معتبر و شرایط کشور، ضروری میباشد.

وﻳﮋگی ﻫﺎی ﻓﻴﺰیکی و ﺷﻴﻤﻴﺎیی آب آشامیدنی

ﻫﺪف از ﺗﺪوﻳﻦ اﺳﺘﺎﻧﺪارد آب آشامیدنی، ﺗﻌﻴﻴﻦ وﻳﮋگی ﻫﺎی ﻓﻴﺰیکی، ﺷﻴﻤﻴﺎیی و رادﻳﻮاﻛﺘﻴﻮ آب آﺷﺎﻣﻴﺪنی است. استاندارد آب آشامیدنی(استاندارد ۱۰۵۳) تنها ﺑﺮای آب آﺷﺎﻣﻴﺪنی، ﻛﺎرﺑﺮد دارد.

استاندارد آب آشامیدنی(استاندارد ۱۰۵۳) برای موارد زیر کاربرد ندارد:

  • آب ﻫﺎی آﺷﺎﻣﻴﺪنی ﺑﺴﺘﻪ ﺑﻨﺪی ﺷﺪه
  • آبی ﻛﻪ ﺑﻪ وﺳﻴﻠﻪ آب ﺷﻴﺮﻳﻦ ﻛﻦ ﻫﺎ ﺗﻬﻴﻪ می شود.

 

ﺗﻌﺎرﻳﻒ شاخص های کیفی آب آشامیدنی

آب آشامیدنی: آبی است که ویژگی های فیزیکی، شیمیایی، بیولوژیکی و رادیو اکتیو آن در حدی باشد که، مصرف آن جهـت آشامیدن، عارضه سوئی در کوتاه مدت یا دراز مدت، برای سلامت انسان، ایجاد نکند.

مواد شیمیایی معدنی: ترکیباتی هستند که معمولاً عنصر کربن در ساختار آنها وجود ندارد. این ترکیبات معمـولاً از طریـق منـابع طبیعی و یا از طریق فعالیت های انسانی در آب وارد میشوند و به دو دسته مواد شـیمیایی معـدنی سـمی و غیرسمی، تقسیم میشوند.

مواد شیمیایی معدنی سمی: آن دسته از مواد شیمیایی معدنی است، که پتانسیل سمی کردن آب و ایجاد عارضه سوء، در کوتاه مـدت یـا دراز مدت در سلامت انسان را دارند. ترکیبات فلزات سنگین از آلاینده های مهم مواد شیمیایی معدنی سمی هستند.

مواد شیمیایی معدنی غیرسمی: مواد شیمیایی معدنی است، که معمولاً به صورت طبیعی یافت میشوند و وجود برخی از آنها در حد مطلوب برای بدن انسان ضروری است.

مواد شیمیایی آلی: به مجموعه مواد غیرمعدنی اطلاق میشوند، که در ساختار مولکولی خود دارای عنصر کربن میباشند و شامل هیدروکربن های آلیفاتیک، هیدروکربن های آروماتیک و سایر مواد هستند.

گندزداها: گندزداها عبارتند از، عوامل فیزیکی و مواد شیمیایی که برای تصفیه آب آشـامیدنی و بـه منظـور زدودن یـا غیر فعال کردن تمامی عوامل میکروبی بیماری زا، به کار میروند.

محصولات جانبی گندزدایی: محصولات جانبی گندزدایی شامل موادی هستند کـه در نتیجـه واکـنش مـاده گنـد زدا بـا پـیشسـاز ها تولیـد میشوند.

مواد رادیواکتیو: موادی است متشکل از هسته های ناپایدار، که به طور خود به خود دچار تغییراتی شده که نتیجه آن تشـکیل ترکیبات هسته ای ناپایدارتر میباشد.

یادآوری- لازم به ذکر است که، بعضی از هسته های ناپایدار به طور طبیعی وجود داشته و بعضـی دیگـر بـه صـورت مصـنوعی بوده و از انواع فرآیند های تلاشی که در هسته های رادیواکتیو طبیعی و مصنوعی ایجاد میشود، میتوان به گسیل آلفـا، گسـیل بتا، گسیل پوزیترون و تابش گاما، اشاره نمود.

آﻓﺖﻛﺶ: ﻫﺮ ﻣﺎده ای ﻳﺎ ﻣﺨﻠﻮطی از ﻣﻮاد ﻛﻪ ﺑ ﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﭘﻴﺸﮕﻴﺮی، اﻧﻬﺪام ﻳﺎ ﻛﻨﺘﺮل ﻫﺮ آﻓﺘی ﺷﺎﻣﻞ ﻧﺎﻗﻠﻴﻦ ﻋﻮاﻣﻞ ﺑﻴﻤﺎری زا ﺑﻪ اﻧﺴﺎن و ﺣﻴﻮاﻧﺎت، ﮔ ﻮﻧﻪﻫﺎی ﻧﺎ ﺧﻮاﺳﺘﻪ از ﮔﻴﺎﻫـﺎن ﻳـﺎ ﺣﻴﻮاﻧـﺎتی ﻛـ ﻪ ﺳـﺒﺐ ﺧـﺴﺎرت در ﻃـﻮل دوره ﺗﻮﻟﻴـﺪ،ﻓﺮآوری، اﻧﺒﺎرداری، ﺣﻤﻞ و ﻧﻘﻞ و ﺑﺎزار رﺳﺎنی ﻣـﻮاد ﻏـﺬایی، ﻣﺤـﺼﻮﻻت ﻛـﺸﺎورزی، ﭼـﻮب و ﻋﻠﻮﻓـﻪ اﺳـﺘﻔﺎده می ﮔﺮدد.

حد مطلوب: عبارت است از، ویژگی های فیزیکی ،شیمیایی، بیولوژیکی و رادیواکتیو آب آشامیدنی، به طوری که، بیشتـر از آن حد (تا مقدار حداکثر مجاز)، برای کیفیت آب آشامیدنی مطلوب نمیباشد، اما هنوز قابل آشامیدن است.

یادآوری-حد مطلوب با در نظر گرفتن قابل پذیرش بودن آب از نظر طعم و بوی آب، موارد زیباشناختی، ملاحظات فنـی،راهبری و اقتصادی آب، تعیین شده است.

حداکثر مجاز: حد مجازی از ویژگی های فیزیکی، شیمیایی، بیولوژیکی و رادیواکتیو آب آشامیدنی است، کـه مصـرف آن درکوتاه مدت یا دراز مدت، سبب ایجاد عارضه سوء برای سلامت انسان نشود.

کلر آزاد باقیمانده: به مجموع اسید هیپوکلرو (HOCl) و یون هیپوکلریت (OCl) در آب آشامیدنی گفته میشود.

کدورت آبعبارت است از ، وجود ذرات معلّق در آب که سبب شکستگی، پراکندگی و جذب تمامی یا قسمتی از نور شده و مانع عبور بخشی یا تمام نور تابیده شده از آن گردد.

شبکه ﻋﻤﻮمی ﺗﻮزﻳﻊ آب آﺷﺎﻣﻴﺪنی

ﻋﺒﺎرت اﺳﺖ از ، ﻣﺠﻤﻮﻋﻪ ای از ﻟﻮﻟﻪ و ﺗﺎﺳﻴﺴﺎت ﻣﺮﺗﺒﻂ ﺑﺎ ﻫـﻢ و دارای ﻓـﺸﺎر ﻻزم ﺑـﻪ ﻣﻨﻈـﻮر ﺗﻮزﻳـﻊ آب ﺑـﺮای ﻣﺼﺎرف ﺧﺎنگی، اداری و صنعتی در ﻳﻚ ﻣﻨﻄﻘﻪ ﻳﺎ داﺧﻞ ﺷﻬﺮ، ﺷﻬﺮك، روﺳﺘﺎ و ﻳﺎ ﺳﺎﻳﺮ اﺟﺘﻤﺎﻋﺎت ﻣـﺸﺎﺑﻪ ، ﻛـﻪ اﻳﻦ ﺷﺒﻜﻪ ﺑﺎﻳﺪ ﺑﺎ ﻧﻈﺎرت ﻣﺮاﺟﻊ ﻗﺎﻧﻮﻧی و ذﻳﺼﻼح ﻣﺘﻮلی ﺗﺎﻣﻴﻦ و ﺗﻮزﻳﻊ آب آﺷﺎﻣﻴﺪنی ﻛﺸﻮر ﺑﺎﺷﺪ.

شیر اﻧﺸﻌﺎب ﺧﺼﻮصی : ﻋﺒﺎرت اﺳﺖ از، ﺷﻴﺮ ﺑﺮداﺷﺖ از ﺷﺒﻜﻪ ﻋﻤﻮمی ﺗﻮزﻳﻊ آب آﺷﺎﻣﻴﺪنی در ﻣﻨﺎزل ﻳﺎ اﻣﺎﻛﻦ

شیر اﻧﺸﻌﺎب ﻋﻤﻮمی : ﺷﻴﺮ ﺑﺮداﺷﺖ ﻧﺼﺐ ﺷﺪه در ﻣﻌﺎﺑﺮ اﺳﺖ، ﻛﻪ ﺑﺮداﺷﺖ ﻋﻤﻮم از آن ﺑﻪ ﻃﻮر ﻋﻤﺪه ﺑﺎ ﻇﺮف اﻧﺠﺎم میﮔﻴﺮد.

تصفیه ﺧﺎﻧﻪ ﺑﺰرگ : ﺑﻪ ﺗﺼﻔﻴﻪ ﺧﺎﻧﻪﻫﺎیی ﺑﺎ ﻇﺮﻓﻴﺖ ﺗﻮﻟﻴﺪ آب ﻳﻚ ﻣﺘﺮ ﻣﻜﻌﺐ ﺑﺮ ﺛﺎﻧﻴﻪ و ﺑﻴﺸﺘﺮ ﮔﻔﺘﻪ میﺷﻮد.

تصفیه ﺧﺎﻧﻪ ﻛﻮﭼﻚ : ﺑﻪ ﺗﺼﻔﻴﻪ ﺧﺎﻧﻪﻫﺎیی ﺑﺎ ﻇﺮﻓﻴﺖ ﺗﻮﻟﻴﺪ آب ﻛﻤﺘﺮ از ﻳﻚ ﻣﺘﺮ ﻣﻜﻌﺐ ﺑﺮ ﺛﺎﻧﻴﻪ ﮔﻔﺘﻪ میﺷﻮد.

 

وﻳﮋگی ﻫﺎی ﻓﻴﺰیکی آب آﺷﺎﻣﻴﺪنی

وﻳﮋگی ﻫﺎی ﻓﻴﺰیکی آب آﺷﺎﻣﻴﺪنی براساس استاندارد ۱۰۵۳ ﺑﺎﻳﺪ ﺑﺎ ﻣﺸﺨﺼﺎت داده ﺷﺪه در ﺟﺪول زیر، ﻣﻄﺎﺑﻘﺖ داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ. استاندارد ۱۰۵۳ در مقایسه با استاندارد سازمان بهداشت جهانی در زمینه ویژگیهای فیزیکی آب آشامیدنی و انتخاب مقادیر مجاز سخت گیرانه عمل نکرده است. فرایندهای مختلف فیلتراسیون آب برای حذف آلاینده های فیزیکی آب موثر هستند.

ردیفویژگیحد مطلوبمقدار مجازواحد اندازه گیری
1کدورتکمتر یا مساوی 1حداکثر 5NTU
2رنگ-حداکثر 15پلاتین، کبالت براي رنگ حقیقی
T.C.U آب
3بوحداکثر 2 واحد در 12 درجه سلسیوس و حداکثر 3واحد در 25 درجه سلسیوس-رقم آستانه بو (TON)
4PH8/5-6/56/5-9/0-
یادآوري 1- نظر به اینکه کدورت، رنگ وpH علاوه بر قابل پذیرش بودن آب، در کیفیت بهداشتی آب به طور غیرمستقیم نقـش دارنـد، بـراي آنهـا حداکثر مجاز تعریف شده است.
یادآوري2- تامین کدورت کمتر یا مساوي یک ان- تی- یو در خروجی تصفیه خانه هاي متعارف آب ، الزامی است.
NTU:Nephelometric Turbidity Unit
TCU: True Color Unit
TON: Threshold Odor Number

ﻃﻌﻢ و ﺑﻮ

آب آﺷﺎﻣﻴﺪنی ﺑﺎﻳﺪ ﺑﺪون ﻫﺮﮔﻮﻧﻪ ﻃﻌﻢ و ﺑﻮی ﻧﺎﻣﻄﻠﻮب ﺑﺎﺷﺪ.

وﻳﮋگی ﻫﺎی ﻇﺎﻫﺮی

آب آﺷﺎﻣﻴﺪنی ﺑﺎﻳﺪ ﺑﺪون ﻫﺮﮔﻮﻧﻪ ﻣﻮاد ﺧﺎرجی ﻗﺎﺑﻞ روﻳﺖ ﺑﺎ ﭼﺸﻢ ﻏﻴﺮﻣﺴﻠﺢ ﺑﺎﺷﺪ، ﻣﺎﻧﻨﺪ: ﺷﻦ و روﻏﻦ.

وﻳﮋگی ﻫﺎی ﻓﻴﺰیکی آب آﺷﺎﻣﻴﺪنی

وﻳﮋگی ﻫﺎی ﺷﻴﻤﻴﺎیی آب آﺷﺎﻣﻴﺪنی 

وﻳژگی ﻫﺎی ﺷﻴﻤﻴﺎیی آب آﺷﺎﻣﻴﺪنی مشتمل بر ﻣﻮاد ﺷﻴﻤﻴﺎیی ﻣﻌﺪنی، ﻣﻮاد ﺷﻴﻤﻴﺎیی ﻣﻌﺪنی ﺳمی، مواد شیمیایی آلی و غیره می باشد.

یکی از مهمترین آلاینده های شیمیایی معدنی سمی آب آشامیدنی، ترکیبات فلزات سنگین در آب می باشد. فلزات سنگین به دلیل سمیت بالا، تجمع پذیری در بدن و اثرات مخرب بلندمدت بر سلامتی، از مهم‌ترین پارامترهای کنترل کیفیت آب آشامیدنی هستند. در صورت عدم نظارت، این آلاینده‌ها می‌توانند موجب بروز بیماری‌های جبران‌ناپذیر شوند.

وجود آلاینده سرب (Pb) در آب آشامیدنی به عنوان یکی از فلزات سنگین، سبب اختلال در سیستم عصبی (به‌ویژه در کودکان) و کاهش IQ در آنها می شود. علاوه بر این آسیب به کلیه و فشار خون بالا را به دنبال دارد. آلاینده آرسنیک (As) نیز احتمال بروز سرطان پوست، ریه،مثانه و بیماری‌های پوستی را بالا می برد. آلاینده های کادمیوم(Cd) و جیوه (Hg) نیز نارسایی کلیه، پوکی استخوان و آسیب به مغز و سیستم عصبی را به دنبال دارند.

استاندارد آب آشامیدنی ۱۰۵۳، ﺣﺪاﻛﺜﺮ ﻣﻘﺎدﻳﺮ ﻣﺠﺎز ﻣﻮاد شیمیایی معدنی سمی در ﺟﺪول زیر بر حسب میلیگرم بر لیتر ﺗﻌﻴﻴﻦ ﮔﺮدﻳﺪه اﺳﺖ.

ردیفنوع ترکیببر حسبحداکثر مجاز
1آرسنیکAs0/01
2آزبست-7MFL
3سربPb0/01
4کرومCr0/05
5سلنیومSe0/01
6کادمیومCd0/003
7آنتیموانSb0/02
8جیوه (معدنی)Hg0/006
9مولیبدنMo0/07
10سیانورCN0/07
11برB0/5
12نیکلNi0/07
13باریمBa0/7
14وانادیومV0/1
یادآوري=
مقدار ذکر شده براي مقدار کل کروم است.
میلیون فیبر بر لیتر
(با طول بیش از 10 میکرون)
MFL = million fibers per liter

ﻣﻮاد ﺷﻴﻤﻴﺎیی ﻣﻌﺪنی ﻏﻴﺮسمی

مواد شیمیایی معدنی غیر سمی مشتمل بر ترکیبات آنیونی و کاتیونی موجود در آب هستند که در مقادیر و غلظتهای کم ایجاد بیماری نمی کنند. لیکن مصرف آب آشامیدنی با مقادیر غلظت بیش از حد مجاز در بلند مدت احتمال بروز بیماری را در انسان افزایش می دهد.

به عنوان مثال سختی آب مربوط به مواد شیمیایی معدنی غیر سمی در آب است. آب سخت حاوی مقادیر بالای املاح کلسیم (Ca⁺) و منیزیم (Mg⁺) است که اگرچه برای بدن ضروری هستند، اما مصرف مداوم آب با سختی بسیار بالا (بیش از حد مجاز) می‌تواند عوارض زیر را ایجاد کند:

  • مشکلات کلیوی و مجاری ادراری : کلسیم اضافی در ادرار رسوب کرده و منجر به سنگ‌های اگزالات کلسیم یا فسفات کلسیم و تشکیل سنگ کلیه می‌شود. علاوه بر این خطر عفونت‌های ادراری به دلیل تجمع رسوبات در مجاری اداری نیز افزایش پیدا می کند.
  • اختلالات گوارشی : یبوست مزمن و سوءهاضمه و کاهش جذب برخی مواد معدنی مانند آهن و روی از عوارض نوشیدن آب با سختی بالاست .
  • مشکلات پوست و مو: خشکی و خارش پوست (به دلیل تشکیل صابون نامحلول با مواد شوینده) و تضعیف موها و افزایش شکنندگی آن‌ها نیز از عوارض بلند مدت آب آشامیدنی با سختی بالاست.

ﺣﺪاﻛﺜﺮ ﻣﻘﺪار ﻣﺠﺎز و ﻣﻄﻠﻮب ﻣﻮاد شیمیایی معدنی غیر سمی ﻣﻮﺟـﻮد درآب آشامیدنی در ﺟـﺪول زیر بر حسب میلیگرم بر لیتر ﺗﻌﻴـﻴﻦ ﮔﺮدﻳﺪه اﺳﺖ.

ردیفنوع ترکیبحداکثر مطلوبحداکثر مجاز
1کل مواد جامد محلول(TDS)10001500
2سختی کل بر حسبCaCO3200500
3کلرور بر حسبCl250400
4سولفات بر حسبSO4250400
5هیدروژن سولفورهH2S0/05-
6آهن بر حسبFe0/3-
7منگنز بر حسبMn0/10/4
8آلومینیوم بر حسبAl0/10/1 -0/2
9روي بر حسبZn3-
10مس بر حسبCu12
11نیترات بر حسبNO3-50b
12نیتریت برحسبNO2-3b
13کلسیم برحسبCa300-
14منیزیم بر حسبMg30-
15آمونیاك بر حسبNH31/5-
16سدیم بر حسبNa200200c

ﻣﻮاد ﺷﻴﻤﻴﺎیی آلی

آلاینده‌های شیمیایی آلی در آب آشامیدنی شامل ترکیباتی مانند حلال‌های صنعتی(مثل تری کلرواتیلن)، آفت‌کش‌ها (نظیر آترازین)، هیدروکربن‌های آروماتیک چندحلقه‌ای(PAHs)، مواد نفتی، فنول‌ها و ترکیبات آلی فرار(VOCs) هستند که از طریق فاضلاب‌های صنعتی، رواناب کشاورزی یا نشت مخازن سوخت وارد منابع آب می‌شوند. این ترکیبات حتی در غلظت‌های کم می‌توانند سمی، سرطان‌زا یا مختل‌کننده سیستم غدد درون‌ریز باشند و به دلیل پایداری بالا و تجمع در بدن، تهدیدی جدی برای سلامت انسان محسوب می‌گردند.

مواد شیمیایی آلی در اب اشامیدنی

بهره گیری از فرایند غشایی اسمز معکوس در آب شیرین کن صنعتی یکی از روشهای جداسازی و حذف آلاینده های آلی از آب آشامیدنی می باشد.

استاندارد آب آشامیدنی ۱۰۵۳، ﺣﺪاﻛﺜﺮ ﻣﻘﺪار ﻣﺠﺎز و ﻣﻄﻠﻮب ﻣﻮاد ﺷﻴﻤﻴﺎیی آلی در آب آﺷﺎﻣﻴﺪنی در ﺟﺪول زیر بر حسب میلیگرم بر لیتر ﺗﻌﻴﻴﻦ ﮔﺮدﻳﺪه اﺳﺖ

گروهنام مادهحداکثر مطلوبحداکثر مجاز
آلكانهاي كلرينه شده
(Chlorinated alkanes)
تتراكلرايد كربنCarbon tetrachloride-0/004
دي كلرومتانDichloromethane-0/02
1 و 2- دي كلرواتان1,2-Dichloroethane-0/03
اتن هاي كلرينه شده
(Chlorinated ethenes)
1 و2- دي كلرواتن1,2-Dichloroethene-0/05
تري كلرواتنTrichloroethene-0/02
تتراكلرواتنTetrachloroethene-0/04
هيدروكربن هاي
آروماتيك
(Aromatic
hydrocarbons)
بنزنBenzene-0/01
تولوئنToluene0/0240/7
زايلن هاXylenes0/020/5
اتيل بنزنEthylbenzene0/0020/3
استيرنStyrene0/0040/02
شاخص بنزو[a] پيرنBenzo[a]pyrene (BaP)-0/0007
بنزن هاي كلرينه شده
(Chlorinated benzenes)
مونوكلروبنزنMonochlorobenzene (MCB)0/01-
1و2- دي كلروبنزن (1و2-(DCB1,2-Dichlorobenzene (1,2- DCB)0/0011
1و4- دي كلروبنزن1,4-Dichlorobenzene (1,4- DCB)0/00030/3
1و2و3- تري كلروبنزن1,2,3-trichlorobenzene0/01-
1و2و4- تري كلروبنزن1,2,4-trichlorobenzene0/005-
1و3و5- تري كلروبنزن1,3,5-trichlorobenzene0/05-
دي (2- اتيل هگزيل)
فتالات (DEHP)
Di (2-ethylhexyl)phthalate (DEHP)-0/008
ساير مواد آلي
Miscellaneous organic
constituents
اكريل آميدAcrylamide-0/0005
اپي كلروهيدرينEpichlorohydrin (ECH)-0/0004
هگزاكلرو بوتادينHexachlorobutadiene (HCBD)-0/0006
اتيلن دي آمين تترا استيك اسيدEthylenediaminetetraacetic acid (EDTA)-0/6
نيتريلوتري استيك اسيدNitrilotriacetic acid (NTA)-0/2
دي متواتDimethoate-0/006
1 و 4- ديوكسان1,4- Dioxane-0/05
متيل ترشري بوتيل اتر
(MTBE)
Methyl tertiary-butyl ether (MTBE)0/015-
ميكروكيستينMicrocystin-0/001
وينيل كلرايدVinyl chloride-0/0003

آفت کش ها

آفت‌کش‌ها از خطرناک‌ترین آلاینده‌های آلی در آب آشامیدنی هستند که عمدتاً از طریق فعالیت‌های کشاورزی (مانند سمپاشی مزارع) و رواناب سطحی به منابع آب نفوذ می‌کنند. این ترکیبات حتی در غلظت‌های بسیار کم نیز سمی و سرطان‌زا محسوب می‌شوند. مواجهه بلندمدت با آن‌ها می‌تواند منجر به اختلالات عصبی، نقص‌های مادرزادی، آسیب کبدی و کلیوی شود. به دلیل پایداری شیمیایی بالا، برخی از این ترکیبات (مثل آترازین) برای دهه‌ها در محیط باقی می‌مانند.

باقی ﻣﺎﻧﺪه ﻧﻮع ﺳﻤﻮم دﻓﻊ آﻓﺎت در آب آﺷﺎﻣﻴﺪنی ﻫﺮ ﻣﻨﻄﻘﻪ، ﺑﺎﻳﺪ ﺑﺮاﺳـﺎس ﻧـﻮع ﺳـﻤﻮم ﻣﺠـﺎزی ﻛـﻪ از ﻃـﺮف ﺳﺎزﻣﺎن ﺣﻔﻆ ﻧﺒﺎﺗﺎت ﺗﻌﻴﻴﻦ ﺷﺪه و ﻳﺎ در ﻣﻨﻄﻘﻪ ﺑﻪ ﻣﺼﺮف میرﺳﺪ، ﺟﺴﺘﺠﻮ ﺷﻮد و ﻣﻘﺪار آن ﻧﺒﺎﻳـﺪ از ﻣﻘـﺎدﻳﺮ ﺗﻌﻴﻴﻦ ﺷﺪه در ﺟﺪول زیر ﺑﻪ ﺷﺮح زﻳﺮ ﺑﻴﺶ ﺗﺮ ﺑﺎﺷﺪ.

نام مادهحداکثر مجاز
آلاكلرAlachlor0/02
آلديكاربAldicarb0/01
آلدرين و دي آلدرينAldrin and dieldrin0/00003
آترازينAtrazine0/002
كربوفورانCarbofuran0/007
كلردانChlordane0/2
كلرپيريفوسChlorpyrifos0/03
كلروتولورنChlorotoluron0/03
سيانازينCyanazine0/0006
د.د.ت دي كلرودي فنيل تري كلرواتانDDT Dichloro Diphenyl Trichloro ethane0/001
1 و 2- دي برمو 3 -كلروپروپان1,2-Dibromo-3-chloropropane0/001
2 و 4- دي كلر و فنوكسي استيك اسيد2,4-Dichlorophenoxyacetic acid (2,4-D)0/03
1 و 2-دي كلرو پروپان1,2-Dichloropropane0/04
1 و 3- دي كلرو پروپن1,3-Dichloropropene0/02
اندرينEndrin0/0006
ايزوپروتورونIsoproturon0/009
ليندانLindane0/002
4- (2- متيل- 4-كلروفنوكسي)استيك اسيد (MCPA)MCPA [4-(2-methyl-4chlorophenoxy)acetic acid]0/002
متوكسي كلرMethoxychlor0/02
متولاكلرMetolachlor0/01
موليناتMolinate0/006
پندي متالينPendimethalin0/02
پنتا كلروفنلPentachlorophenol (PCP)0/009
پرمترينPermethrin0/3
پيري پروكسيفنPyriproxyfen0/3
سيمازينSimazine0/002
تري فلورالينTrifluralin0/02
تربوتيل آزينTerbuthylazine0/007
كلروفنوكسي هربيسايدها
مستخرج از
2و4-D و
MCPA
Chlorophenoxy herbicides
(excluding 2,4-D and
MCPA)
DB -
4و2
2,4-DB0/09
دي كلروپروپDichlorprop0/1
فنوپروپFenoprop0/009
مكوپروپMecoprop0/01
2-4-5 تري كلروفنوكسي استيك اسيد2,4,5-T (2,4,5trichlorophenoxy acetic acid)0/009

ﮔﻨﺪزداﻫﺎ و ﻣﺤﺼﻮﻻت ﺟﺎنبی ﮔﻨﺪزدایی

گندزداها مانند کلر، ازن، دی‌اکسید کلر و کلرامین مواد شیمیایی هستند که برای ضدعفونی و از بین بردن میکروارگانیسم‌های بیماری‌زا در آب آشامیدنی استفاده می‌شوند. این مواد با مکانیسم‌های مختلفی از جمله تخریب دیواره سلولی، اختلال در متابولیسم و آسیب به DNA عوامل بیماری‌زا را نابود می‌کنند.

استاندارد آب آشامیدنی ۱۰۵۳، حداﻛﺜﺮ ﻣﺠﺎز و ﻣﻄﻠﻮب ﺑﺮخی از ﮔﻨـﺪزداﻫﺎ و ﻣﺤـﺼﻮﻻت ﺟـﺎنبی ﮔﻨـﺪزدایی در ﺟـﺪاول زیر بر حسب میلیگرم بر لیتر ﺗﻌﻴـﻴﻦ ﮔﺮدﻳﺪه اﺳﺖ.

ردیفگندزداهامعادل لاتینحداکثر مطلوب
1مونوکلرآمینMonochloramine0/3
2کلرChlorine-
3سدیم دي کلرو ایزوسیانوراتsodium dichloroisocyanurate-
4Sodium
dichloroisocyanurate
cyanuric acid-

هنگامی که گندزداها به آب اضافه می‌شوند، با مواد آلی طبیعی موجود در آب واکنش نشان داده و محصولات جانبی گندزدایی (DBPs) را تشکیل می‌دهند. مهم‌ترین این محصولات جانبی شامل تری‌هالومتان‌ها (THMs)، هالواستیک اسیدها (HAAs)، برومات و کلرات هستند که برخی از آنها مانند THMs به عنوان مواد بالقوه سرطان‌زا شناخته شده‌اند. مواجهه طولانی مدت با این ترکیبات ممکن است منجر به مشکلات سلامتی از جمله اختلالات کبدی، کلیوی، عصبی و افزایش خطر ابتلا به برخی سرطان‌ها شود.

جدول زیر در استاندارد آب آشامیدنی ۱۰۵۳، مقدار حداكثر مجاز و مطلوب برخي محصولات جانبي گندزدايي در آب آشاميدني را بر حسب میلیگرم بر لیتر ﺗﻌﻴـﻴﻦ ﮔﺮدﻳﺪه اﺳﺖ.

گندزداهامحصولات جانبي گندزداييمعادل لاتينحداكثر مطلوبحداكثر مجاز
ازنبروماتBromate-0/01
برموفرمBromoform-0/1
دي اكسيد كلركلراتChlorate-0/7
كلريتChlorite-0/7
كلر/ اسيد هيپوكلرو كلرو فنل ها
Chlorophenols
2- كلروفنل2-Chlorophenol (2-CP)0/0001-
2و4- دي كلروفنل2,4-Dichlorophenol (2,4-DCP)0/0003-
2و4و6-تري كلروفنل2,4,6-Trichlorophenol (2,4,6-TCP)0/0020/2
تري هالومتان ها
Trihalomethanes
برموفرمBromoform-0/1
دي برموكلرومتانDibromochloromethane-0/1
برمودي كلرومتانBromodichloromethane-0/06
كلروفرمChloroform-0/3
كلرو استيكاسيدها
Chlorinated acetic acids
دي كلرو استيك اسيدDichloroacetic acid-0/05
تري كلرو استيك اسيدTrichloroacetic acid-0/2
مونو كلرو استاتMonochloroacetate-0/02
كلر يا كلرآمينهاكلرو استونيتريل ها
Halogenated acetonitriles
دي كلرو استو نيتريلDichloroacetonitrile-0/02
دي برومو استو نيتريلDibromoacetonitrile-0/07
سيانوژن كلرايدCyanogen chloride-0/07
كلرآمين ها N- نيتروسدي متيل آمين N-Nitrosodimethylamine (NDMA)-0/1

مقدار کلر آزاد باقیمانده

کلر آزاد باقیمانده به مقدار کلر فعالی گفته می‌شود که پس از عملیات گندزدایی اولیه در سیستم تصفیه آب، در شبکه توزیع باقی می‌ماند و به صورت هیپوکلرو اسید (HOCl) یا یون هیپوکلریت (OCl-) موجود است. این ترکیبات دارای خاصیت ضدعفونی‌کنندگی قوی هستند و نقش حیاتی در حفظ کیفیت میکروبیولوژیکی آب از تصفیه‌خانه تا نقطه مصرف ایفا می‌کنند. وجود کلر آزاد باقیمانده به عنوان یک سد محافظتی عمل کرده و از رشد مجدد باکتری‌ها، ویروس‌ها و سایر میکروارگانیسم‌های بیماری‌زا در طول مسیر انتقال آب جلوگیری می‌کند. این ویژگی به ویژه در سیستم‌های توزیع گسترده و شبکه‌های لوله‌کشی قدیمی که ممکن است دچار نشت یا آلودگی ثانویه شوند، پایش مستمر و تنظیم دقیق میزان کلر آزاد باقیمانده یکی از ارکان اساسی مدیریت کیفیت آب در سیستم‌های تأمین آب آشامیدنی محسوب می‌شود.

استاندارد آب آشامیدنی ۱۰۵۳، حداقل مقدار مجاز کلر آزاد باقیمانده، پس از مدت زمان نـیم سـاعت تمـاس، متناسـب بـا pH ، بـر حسـب میلیگرم بر لیتر در جدول زیر بر حسب میلیگرم بر لیتر تعیین کرده است.

ردیفمقدار PHحداقل مقدار مجاز کلر آزاد
1کمتر از 80/5
28 تا 90/6

مقدار توصیه شده کلر آزاد باقیمانده پس از مدت زمان نیم ساعت تماس در شرایط عادی حداقل ۰/۸-۰/۵ در هر نقطه از شبکه و حداقل ۰/۲ در محل مصرف آب، بر حسب میلی گرم بر لیتر است.

حداقل مجاز کلر آزاد باقیمانده در آب آشامیدنی در شرایط اضـطراری ، همـه گیـری بیمـاری هـای روده ای و بلایای طبیعی، باید در محدوده ۱/۰-۰/۵ میلیگرم بر لیتر باشد.

ﻣﻘﺪار ﺗﻮﺻﻴﻪ ﺷﺪه ﻛﻠﺮ آزاد ﺑﺎقی ﻣﺎﻧﺪه ﭘﺲ از ﻣﺪت زﻣﺎن ﻧﻴﻢ ﺳﺎﻋﺖ ﺗﻤﺎس در ﺷﺮاﻳﻂ ﻋﺎدی ﺣـﺪاﻗﻞ۰/۸ – ۰/۵ در ﻫﺮ ﻧﻘﻄﻪ از ﺷﺒﻜﻪ و ﺣﺪاﻗﻞ ۰/۲ در ﻣﺤﻞ ﻣﺼﺮف آب، ﺑﺮ ﺣﺴﺐ میلی ﮔﺮم ﺑﺮ ﻟﻴﺘﺮ اﺳﺖ.
ﺣﺪاﻗﻞ ﻣﺠﺎز ﻛﻠﺮ آزاد ﺑﺎقی ﻣﺎﻧﺪه در آب آﺷﺎﻣﻴﺪنی در ﺷـﺮاﻳﻂ اﺿـﻄﺮاری ، ﻫﻤـﻪ ﮔﻴـﺮی ﺑﻴﻤـﺎری ﻫـﺎی روده ای و ﺑﻼﻳﺎی طبیعی، ﺑﺎﻳﺪ در ﻣﺤﺪوده ۱/۰- ۰/۵ میلی ﮔﺮم ﺑﺮ ﻟﻴﺘﺮ ﺑﺎﺷﺪ.
ﻣﻘﺪار ﻣﺠﺎز ﻛﻠﺮ آزاد ﺑﺎقی ﻣﺎﻧﺪه در آب آﺷﺎﻣﻴﺪنی در ﺳﻴﺴﺘﻢ ﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ آب رﺳﺎنی و ﻣﺤﻞ ﺑﺮداﺷﺖ در ﺟـﺪول زیر بر حسب میلیگرم بر لیتر آورده ﺷﺪه اﺳﺖ.

سيستم آب رساني و محل برداشتمقدار كلر آزاد باقي مانده
شير انشعاب عمومي0/5 – 1/0
تانكرهاي سيار توزيع آب آشاميدني در محل بارگيري1/0 – 2/0
تانكرهاي سيار آب آشاميدني در محل توزيع0/5 – 1/0

فلوراید

فلوراید یک ماده معدنی طبیعی است که به طور معمول در آب‌های زیرزمینی و برخی منابع سطحی یافت می‌شود و بعضاً به دلیل خواص منحصر به فرد به صورت کنترل شده به آب آشامیدنی افزوده می‌گردد. این ماده نقش اساسی در سلامت دندان‌ها ایفا می‌کند، چرا که با تقویت مینای دندان و افزایش مقاومت آن در برابر اسیدهای تولید شده توسط باکتری‌های دهانی، از پوسیدگی دندان به ویژه در کودکان پیشگیری می‌نماید. مطالعات گسترده نشان داده‌اند که وجود فلوراید در آب آشامیدنی با غلظت بهینه (۰.۷ تا ۱.۲ میلی‌گرم بر لیتر) می‌تواند تا ۲۵ درصد از پوسیدگی‌های دندانی بکاهد. علاوه بر این، فلوراید در استحکام استخوان‌ها نیز مؤثر است، هرچند که مصرف بیش از حد آن می‌تواند منجر به مشکلاتی مانند فلوئوروزیس دندانی (لکه‌دار شدن دندان‌ها) یا در موارد نادر، فلوئوروزیس اسکلتی شود. سازمان جهانی بهداشت، افزودن فلوراید به آب آشامیدنی را یکی از ۱۰ دستاورد بزرگ بهداشت عمومی در قرن بیستم دانسته‌اند، چرا که این روشی کم‌هزینه و مؤثر برای ارتقای سلامت دهان و دندان در سطح جامعه محسوب می‌شود. با این حال، میزان دقیق فلوراید در آب باید به دقت کنترل شود تا ضمن بهره‌مندی از مزایای آن، از عوارض ناشی از مصرف بیش از حد نیز جلوگیری گردد.

ﺣﺪاﻗﻞ و ﺣﺪاﻛﺜﺮ ﻣﻘﺪار ﻣﺠﺎز ﻓﻠﻮراﻳﺪ در آب آﺷﺎﻣﻴﺪنی در ﺟﺪول زیر بر حسب میلیگرم بر لیتر آورده ﺷﺪه اﺳﺖ.

حداقل مقدار فلورايدحداكثر مقدار فلورايد
0/5 1/5
يادآوري - مقدار مناسب فلورايد در آب آشاميدني هر منطقه، بر اساس ميزان آب دريافتي، اقليم و ميانگين دماي سالانه آن و ميزان دريافت فلورايداز ساير منابع (غذا، هوا و محافظت كننده هاي دندان)، بايد تعيين شود.

وﻳﮋگی ﻫﺎی رادﻳﻮاﻛﺘﻴﻮ

ﺣﺪاﻛﺜﺮ ﻣﺠﺎز ﻋﻮاﻣﻞ ﻣﺘﺸﻜﻠﻪ رادﻳﻮاﻛﺘﻴﻮ در آب آﺷﺎﻣﻴﺪنی در ﺟﺪول زیر بر حسب میلیگرم بر لیتر آورده ﺷﺪه اﺳﺖ

اﻟﻒ- ذرات

معيار غربالگري مواد راديواكتيو در آب آشاميدني
اشعه آلفا0/5
ذرات بتا1

در ﺻﻮرت ﻣﺜﺒﺖ ﺑﻮدن ﺗﺴﺖ ﻏﺮﺑﺎﻟﮕﺮی رادﻳﻮاﻛﺘﻴﻮ، ﻋﻨﺎﺻﺮ ﺟﺪول ﺑﺎﻳﺪ اﻧﺪازهﮔﻴﺮی ﺷﻮد.

ب- ﻣﻮاد

ماده حداكثر مجازواحد
راديوم 226Radium 2261بكرل بر ليتر
رادنRadon100بكرل بر ليتر
اورانيومUranium0/015ميلي گرم بر ليتر

 

برای دسترسی به استاندارد آب آشامیدنی ۱۰۵۳ ویرایش پنجم(تجدید نظر ۵) مؤسسة استاندارد و تحقيقات صنعتی ايران که در دی ماه ۱۳۸۸ منتشر شده است به روی لینک زیر کلیک کنید:

لینک دانلود: استاندارد آب شرب ۱۰۵۳

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *